Co roku świąteczne menu planujemy z wyprzedzeniem, a myśląc o tej wyjątkowej kolacji od razu na myśl przychodzą konkretne, tradycyjne dania. O ile dla dorosłych niemal wszystkie wigilijne dania są bezpieczne, tak w przypadku dzieci warto mieć na uwadze kilka na pozór drobnych kwestii. Chcesz wiedzieć na co zwrócić szczególną uwagę, gdy rozpocznie się Wigilia z dzieckiem? Zapraszam do artykułu.
Wigilia z dzieckiem – na co zwrócić uwagę?
Ości
Ryby to nieodłączny element wigilijnych dań. W wielu z nich występują również ryby w całości. Jeśli chcesz zaproponować dziecku kawałki ryby, które będą oddzielone od ości zwracaj szczególną uwagę czy żadne drobne elementy ości nie pozostały na mięsie.
Pestki w kompocie z suszu
Mimo, że w kompocie wszystkie składniki gotują się do miękkości, a na końcu jest on odcedzany może zdarzyć się, że przez przypadek znajdzie się w nim pestka, gwiazdka anyżu, kawałek kory cynamonu czy duży kawałek skórki owocu. Aby uniknąć zadławienia, porcję dla dziecka najbezpieczniej przelać powoli do przezroczystego naczynia i sprawdzić uważnie czy kompot jest czysty.
Ziarna ziela angielskiego i pieprzu albo liście laurowe w świątecznym barszczu
Z barszczem podobnie jak z kompotem dziecko spokojnie poradzi sobie pijąc go z kubeczka. Tutaj również polecam przelać porcję do osobnego małego naczynia i sprawdzić czy nie dostał się do niej żadnej element mogący stanowić potencjalne zagrożenie.
Grzyby leśne
Leśne grzyby i wszelkie dania, które zawierają je w swoim składzie nie mogą być podawane dzieciom do 12 roku życia. Wiąże się to bowiem ze zbyt dużym ryzykiem zatrucia. Mały organizm dziecka może nie poradzić sobie nawet z minimalną ilością trującego gatunku grzybów.
Nie ma również znaczenia czy grzyby zbieraliśmy samodzielnie lub posiadamy z zaufanego źródła, od osoby która zna się na ich zbieraniu. Każdy może się bowiem pomylić i nie warto podejmować takiego ryzyka. Bezpieczne są natomiast grzyby hodowlane takie jak pieczarki czy boczniaki, które można podawać już od początku rozszerzania diety, oczywiście uprzednio poddane obróbce termicznej.
Kawałki orzechów
Również orzechy w całości mogą stać się przyczyną zadławienia. Dlatego dla najmłodszych dzieci najbezpieczniejszą formą podania będzie masło orzechowe 100% lub orzechy zmielone. Starsze dzieci mogą natomiast jeść wszystkie gatunki orzechów (o ile nie występuje u nich alergia pokarmowa), lecz zawsze pod kontrolą dorosłych. Bardzo dobre na przekąskę są m.in. orzechy nerkowca – miękkie i łatwe do pogryzienia.
Jak widzisz na tych kilka „drobiazgów” warto zwrócić uwagę zarówno przy świątecznym stole, jak i na codzień. Najważniejsze jednak, aby Wigilia z dzieckiem była czasem pełnym spokoju i cieszenia się wspólnym czasem. Wtedy z pewnością wszystko będzie smakowało o wiele lepiej. Wesołych Świąt!
Zajrzyj na mojego Facebooka i Instagrama, aby poznać inne przydatne wskazówki, które pomogą cieszyć się rodzinnymi posiłkami. Polecam także mój artykuł dotyczący mindful eating, który również będzie pomocny szykując świąteczną wieczerzę (i nie tylko).